Välkommen till Bloggen

RSS

Morgonträning

2 Oct 2022

Idag blev det yoga och morgonträning samt meditation för en stund sen. Har äntligen börjat känna för att träna igen. Har inte tränat mycket sen jag blev sjuk i RA.

Har även börjat skriva ner all min träning och en massa self-care idéer och egentligen allt rörande min hälsa i denna journal från Moleskine. Riktigt bra verktyg för att hålla koll på sig själv.

Heja mig!

xx


Publicerad 10:50

Sömnlöst

2 Oct 2022

Har inte sovit ett dugg i natt. Nu sitter jag och försöker spela in ett poddavsnitt. Sov överdrivet mycket igår natt dock, så det är väl därför jag inte kan sova i natt.

Poddavsnitten är roliga att spela in. Det är verkligen något jag gillar, till skillnad från att skapa Youtube-videos... Jag vet inte, men jag har aldrig gillat hur jag ser ut i videos, men jag gillar hur min röst låter! Så det känns mer naturligt med en podd en en youtube-kanal för mig. Men ska försöka blåsa liv i kanalen med ändå.

Nu ska jag snart meditera och dricka upp mitt kaffe. Klockan är några minuter i sju, men min dag har redan startat trots att det är söndag.

Har börjat spela in avsnitten mer från mobilen nu när jag har en bättre mobil. Jag har nämligen skaffat en Samsung Galaxy Z Flip 4 och mikrofon kan man koppla till den på ett helt annat sätt än den mobil jag hade tidigare. Så ljudet låter typ lika bra som när jag spelar in i ipad eller dator.

xx

Trix


Publicerad 06:52

Att dejta som autist

29 Sep 2022

Nu ska jag säga som det är; nämligen att folk är hycklare. De flesta säger att de inte bryr sig om folk som är annorlunda så länge de är högfungerande (har stoooora problem med termen högfungerande och hur funkofobisk den är) men nästa stund blir man blockad bara för man har en diagnos, även fast vi pratat entusiastiskt innan det kom till kännedom.

Hur kan en diagnos göra någon till någon ej värdig av en relation. Jag tycker detta är jättesvårt, för jag vill ju inte tränga mig på. Jag accepterar ju ett nej liksom. Men trött blir man på att bli dumpad om och om igen innan de ens lärt känna vem jag är, utanför min diagnos.

Hur kan man tro alla är likadana bara för de delar diagnos? Hur kan man säga "jag vill inte ha någon med problem i mitt liv"? För din information har vi alla problem, så då kan du ju inte vilja ha någon i ditt liv? Hur kan du bara anta att jag har problem för jag är autistisk? Jag kanske funkar annorlunda, men måste det vara ett problem?

Jag blir bara så trött på mänskligheten. Jag hör inte hemma här.

Jag är i en fas där jag faktiskt längtar efter att rota mig och skaffa en familj. Jag vill ha en långvarig relation. Jag längtar ibland efter barn (ej biologiska, men jag vill gärna bli familjehemsförälder eller adoptera eller både ock). Jag vill ha ett familjeliv. Jag får ibland cravings efter det.

Det innebär inte att jag inte respekterar att någon inte vill dejta mig, de har all rätt att välja såklart. Men de ändras helt så fort de får reda på min diagnos fast de gillade mig innan. Och det känns så jäkla sugigt bara. Visst, man kan argumentera för att de isåfall inte är värt det eller "värda mig ändå" som folk säger till mig när jag ventilerar men... Faktum kvarstår att neurotyper inte går igenom samma sak. De har inte samma svårigheter att hitta någon som de kan spendera sin tid med. Jag är så trött på singellivet... Och så har jag aldrig känt förut.

Att jag dessutom är bi gör ju inte det hela lättare heller. Tvärtemot vad många tror finns det faktiskt färre att välja på om man är bi, för folk glömmer bort oss hela tiden. Jag önskar jag var hetero och neurotyp ibland.

Just nu är jag i en liten upp-och-ner-period. Jag är både glad och ledsen. Har tappat lite att gå tillbaka till mina mål, och just nu är jag förvirrad även fast jag vet vad jag vill.

Jag har dock skrivit en del och kollat över mina mål för att se så allt är uppdaterat och aktuellt.

xx

Trix


Publicerad 22:52

Jag är intresserad, inte tvingad

29 Sep 2022

Jag tror en stor del av varför jag känner mig så bekväm i min tro och inte ser bibelläsning som en syssla som jag "måste" göra är att jag aldrig vart tvingad att vara kristen eller att ha en religion. När jag växte upp tyckte jag om att gå på kyrkans barntimmar, söndagsskola, kör och kyrkoaktiviteter. Men det var alltid ett val jag hade. Det var samma när jag utforskade andra religioner, som wicca och buddhism (jag är fortfarande intresserad av att läsa om dessa även om jag inte identifierar mig med dem), att jag aldrig av någon var tvingad att välja den kristna vägen. Mina kyrkliga vänner var mycket förstående över mitt utforskande och min familj accepterade att jag en gång kallade mig för wiccan. Nu har jag kommit tillbaka till kristendomen, och de har inte gjort en big deal av det heller.

Jag tror en stor del till varför jag är så intresserad av teologi är att det alltid varit intressant för att jag aldrig blivit pressad till något. Aldrig av någon! Jag har fått lov att utvecklas i min egen takt och hitta vad som känns rätt för mig. Det är tyvärr inte alla som får den möjligheten. För många är det påtvingat och de känner sig rädda för att utforska eftersom de tror det är en synd. Många blir upplärda av sina föräldrar, särskilt de mer bokstavstroende, och många känner att de inte har ett val för att de alltid vart på ett visst sätt.

Jag går några kurser på CLI (100% kostnadsfria och jag kan varmt rekommendera dem!) i teologi och filosofi och det gör jag för att det är så intressant! Jag gör det på sidan av mina vanliga beteendevetenskapsstudier. För personlig utveckling mest. Jag gillar att de är på college-nivå men att vem som helst får ta dem gratis. Det gör att de är utmanande och utvecklande, men ändå tillgängliga för alla som vill läsa på den nivån. CLI är även "non-denominational" dvs de har ingen specifik gren av kristendom, utan välkomnar alla kristna. Något bokstavstroende är de, men det bortser jag från och tar med en nypa salt. Jag hämtar det som funkar och lämnar det jag inte håller med om.

Nyckeln till en bra andlig utveckling är att inte vara rädd för Gud eller Universum. Att våga tänka utanför boxen och våga välja. Religion är alltid ett val.

"Du måste ju tänka lite själv, med huvudet" som farfar alltid sa! Han var kristen, väldigt vis och otroligt bra värderingar. Han vägrade låta någon pressa honom eller bestämma vad han skulle tänka och tycka. Jag vill vara som honom.

xx

Trix


Publicerad 11:20

Biblisk morgonläsning

24 Sep 2022

Idag vaknade jag i tid och satte mig efter en stund med min Bibel för att läsa och studera den. Jag har bland annat "Inspirationsbibeln" som är den enda svenska Bibel som finns som man kan anteckna och rita i (s.k "journaling bible"), eftersom den har breda linjerade marginaler för text eller illustration, samt bilder att färglägga med.

Jag har (och har haft) flera journaling bibles men de är på Engelska eftersom det konceptet med att ha plats att anteckna i bibeln, inte är så stort i Sverige. Så jag blev jätteglad när denna bibeln kom ut. Det är NuBibelns översättning också, vilket jag gillar pga den moderna och lättlästa texten MEN samtidigt väldigt exakta/representerade översättningen! Den är väldigt trogen till de ursprungliga böckerna, vilket ju är skrivna på hebreiska och grekiska bland annat, men samtidigt har ett modernt språk. 

Jag har även en Engelsk bibel (bilden nedan) som är min mest använda. Det är en English Standard Version (ESV Bible) från Crossway. Det är också en "journaling bible", men skillnaden är att här är det bara linjerade marginaler (utan förtryckta illustrationer) så alla illustrationer i denna har jag ritat själv.

Jag har även en bönbok på Engelska, s.k Devotional eller prayer journal.

Idag vaknade jag som sagt tidigt, fast det är lördag. Jag kände att jag ville gå upp och starta min dag. Så jag har mediterat och pratat med mina fåglar och Ninni har suttit här och "hjälpt mig" läsa genom att försöka äta upp alla papper... Hon har även lärt sig säga "NEJJEEE" så när jag drog en remsa papper ur hennes näbb så flög det ett "NEJJEEE" ur henne hahaha!

Som tur var åt hon inget viktigt. Men jag antar att jag till viss del belönar beteendet genom att klia henne i nacken, lol!

Nu har jag druckit kaffe ur en tomtekopp och ska fortsätta läsa "501 saker du borde ha lärt dig om Filosofi". Pappa och jag skulle ha gått på fotorunda idag, men han blev tyvärr sjuk. Så det får bli en innedag.

xx


Publicerad 09:58

Memoarer kommer

24 Sep 2022

Jag tänkte börja skriva ner mina memoarer i bloggen.

Detta kommer när det kommer, men jag har gjort en kategori i menyn i alla fall!

Tills vidare kan man läsa mina memoarer (dock på Engelska) här:

https://bhooks.com/user/triciajohansson

 


xx Trix.

Jag har börjat studera filosofi och teologi!

23 Sep 2022

Jag har äntligen börjat studera filosofi igen och den här gången fokuserar jag på både teoretisk filosofi och teologi samt religionsvetenskap. För yep, jag är intresserad av det och är även Kristen ("halv-Katolsk" med haha). Jag är även intresserad av andlighet och även det mer nyandliga fenomenet Wicca samt mer traditionell häxkonst som inte nödvändigtvis är Wicca.

Tycker hela frågan om eventuell(a) gudom(ar) är jättefascinerande. Men jag är rätt fri i min tolkning av heliga skrifter, som exempelvis Bibeln. Jag ser det som en metaforisk bok (dock ej en roman), inte som en bokstavlig bok. Jag tror Bibeln delvis är en historisk bok (böcker) men delvis och kanske mest en filosofisk bok. Den är inspirerad av Gud genom helig ande, inte skriven av Gud själv. Och mycket är en produkt av sin tid då den skrevs också.

Som man kan höra är jag troende men inte "bokstavstroende", och det är enligt mig det sundaste sättet att leva på. Jag tror heller inte på mission och "sprida ordet" om inte miljön runtomkring själva är villiga. Jag pratar gärna teologi med andra, men jag vägrar tvinga det på dem!

Så ja, jag är det man på engelska kallar "a progressive christian". Många tror man är mindre kristen för det, men så är det absolut inte. Vi borde inte "mäta" hur kristen någon är...

Så, just nu läser jag teologi och kristen filosofi, men även religionsvetenskap i sin helhet med fokus på wicca och buddhism (mest för att jag är intresserad av just dessa religioner/filosofiska läror även fast jag själv identifierar mig som kristen). Dock kan jag säga att när det kommer till andlighet och häxkonst så identifierar jag mig som en modern häxa, för jag utövar häxkonst från ett traditionellt perspektiv, så jag identifierar mig som en kristen häxa.

Jag tror inte idén av häxkonst och kristendom går emot varann alls! Kristna kungar och drottningar har historiskt haft häxor och medicinkvinnor/män vid sina sidor i alla tider, men de kallades inte för "häxor" då. Tyvärr har häxkonst ett dåligt ryckte pga många kristna och pga att kristna jagade häxor på medeltiden, men det säger mer om den sortens falska kristna ledare än det säger om häxkonst i sig. Häxkonst är neutralt - inte varken ont eller gott. Allt blir vad man gör det till, både när det kommer till häxkonst, andlighet och religion.

Just nu studerar jag neuropsykologi och beteendevetenskap som eftergymnasial yrkesutbildning. Men jag studerar nu alltså även filosofi och teologi "på sidan av" som sagt, eftersom jag inte läser neuropsykologi på heltid. Jag började att läsa Filosofi på gymnasiet och fastnade i det, och nu är jag äntligen här igen och har möjlighet att läsa det.

Jag studerar teologi och filosofi på CLI/CLC - Christian Leaders Institute & College och det är på distans för den som undrar. Kostar heller ingenting att va student där (om man inte läser en av deras högre degrees).

Filosofi och religionsvetenskap läser jag även på Centre of Excellence som har diplomkurser. 

Har dessvärre inte hittat någon svensk sida som har den här sortens kurser på heldistans och på eftergymnasial nivå. Det är alltid en eller annan obligatorisk fysisk träff när det är distans i Sverige, och det klarar jag inte av som inte har varken bil, körkort eller en hög inkomst. Så det är därför jag valde icke-svenska sidor. Jag tänker ändå inte jobba med detta, utan det är helt för personlig utveckling, så det spelar ju ingen roll om det är utländska certifikat/intyg/poäng.

Ville berätta vad jag sysslar med för tillfället ;)

xx

Trix.

Tricias Röstanteckningar del 1

16 Sep 2022

Har gjort en ny bonusserie i podden "Vardagspsyke" som heter Tricias Röstanteckningar. Det är enkelt och snabbt inspelade, samt korta avsnitt där jag fokuserar mer på vad jag vill ha sagt än på produktion och ljudkvalitét. Dessa fungerar som komplement till de vanliga längre och mer "välproducerade" avsnitten.

I detta avsnitt pratar jag om hur psykologi är politiskt. Jag delar med mig av mina politiska åsikter och tankar samt vart podden står i frågan.

xx

Många youtube-idéer & tankar om Autism

16 Sep 2022

Hej och hallå!

Jag sitter här och skriver upp idéer för kommande youtube-videos i mitt organiseringsprogram Notion samt funderar på livet. Jag har haft min autism-diagnos i snart 7 år nu, för jag fick diagnosen som vuxen. Jag fick mina andra diagnoser relativt tidigt men just autism missade de att se i min barndom och just tänker jag att jäkla va långt jag har kommit egentligen.

Det va inte lätt att växa upp som funktionshindrad. Just då var jag just "hindrad" och hade inte enbart en funktiosvariation som jag ser det idag. För då var jag hindrad på grund av avsaknaden på hjälpmedel. Ingen visste varför jag hade så svårt för att prata. De sa att jag bara var blyg! Det kunde inte vart längre från sanningen...

På ett sätt är jag besviken på samhället och psykiatrin och på hur vi ser på autism hos unga tjejer. För det är inte alltid det ser ut som på unga killar och kriterierna är skapade utefter pojkar. Samtidigt vill jag gärna tro att man skulle ha sett alla varningstecken om jag var barn idag istället för 90 och 00-talet. Jag vill gärna tro det för att inte tappa allt helt och bli förbannad.

Vi behöver helt klart prata mer om diagnoser och vuxna med diagnoser, särskitl NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning). För de barn med diagnos växer upp och blir vuxna en dag och då behöver de samma förståelse och omtanke. Det är just därför jag skapat denna hemsida/blogg och min Youtube-kanal.

Jag är även helt säker på att vad jag gått igenom med traumatiska händelser beror på min autism. För jag var utsatt i samhället då jag har en osynlig funktionsnedsättning. Det är lättare att dra nytta av och utnyttja en autistisk person än en neurotyp! Tyvärr.

Jag fick diagnosen DID - Disociativ identitetstörning (multipel personlighetsstörning) pga att jag är och alltid varit autistisk. Jag är helt säker på att det går hand i hand. Det är därför jag studerar just beteendevetenskap för att inrikta mig på trauma, neuropsykologi och försöka lära mig mer om kopplingen mellan autism och att senare utveckla trauma på grund av att vi är mer sårbara för att råka illa ut.

xx

Psykologi är politiskt

15 Sep 2022

Sverige har en gång kanske gynnat dig som vit, heterosexuell cis-man. Eller vit, heterosexuell överklass-kvinna som också råkar vara cis. En sak som är säker är iallafall att det finns många som fruktar och innerligt är rädda för sitt liv, om Sverige ska bli “bra” igen på det sätt som högern menar. Ja, detta är ett öppet svar till alla planscher om att “Sverige ska bli bra igen” som är uppsatta av Sverigedemokraterna, nu när det är valtider.

Världen har aldrig vart bra för marginaliserade grupper och minoriteter, dvs funktionsnedsatta, icke-vita, hbtq-personer, kvinnor m.fl. Men den bästa tid att leva i någonsin för dessa grupper, har alltid varit nu. Nu är den bästa tiden att leva om du inte är vit, cis, man eller hetero.

Så vem ska Sverige bli bättre för? För alla, eller för de som redan har allt de behöver? De som redan har och får över av resurser? De som redan är i en priviligierad sits? Nej tack!

Som vänster tycker jag vi ska jämna ut klyftorna, för de rika behöver inte bli rikare. Män behöver inte mer makt, och vita behöver inte ställa sig över alla andra. Heterosexuella behöver inte ta all plats. Klyftorna i samhället är större än de någonsin varit, även om livet för en marginaliserad person kanske är drägligare än för 50 år sen. Det pågår redan diskriminering pga kön, etnicitet, funktionsnivå och sexuell läggning, vi vill inte ha ännu mer!

Vardagspsyke är självklart öppet för alla att lyssna på och ta del av, men podden och publikationen är stolt och öppet vänster, alltså där hjärtat sitter. Jag bryr mig inte om hur klyschigt det låter, det är ändå sant.

Vilka människor bryr vi oss om och vilka är det skitsamma med?

Vilka ska ha ett bra liv och vilka kan vi trycka ner?

Låter detta som absurda frågor? Ja, när man ställer dem så så låter det kanske absurt, men faktum är att det är sanning. Man gör skillnad på folk och folk i samhället och det är på grund av det som det påverkar folkhälsan som i sin tur påverkar all forskning inom psykologi och beteendeanalys.

Så om något skadar folkhälsan har jag personligt något emot det! Det är därför jag skriver detta inlägg.

Psykologi är (tyvärr) politiskt.